Waterwaarden

ww

Waterwaarden

pH-waarde (zuurgraad)

De pH-waarde geeft aan hoe zuur het water is. Dit kan variëren van 0 tot 14 waarbij 7 neutraal is. Een pH-waarde lager dan 7 is zuur, en hoger is basisch. Belangrijk is dat de pH-waarde van het water geschikt is voor de vissen die u heeft. Ook is het belangrijk dat de pH-waarde stabiel is. Hiervoor zorgt de KH-waarde. Als er te weinig water wordt ververst daalt de pH-waarde. Ververs dus regelmatig het water. Ook kunt u, als de pH-waarde nog steeds te laag is middelen in het water doen die de KH-waarde verhogen. Beter is het om te filteren over turf, of nog beter een osmose apparaat in het aquarium te doen. De ideale pH-waarde voor een ‘standaard’ gezelschapsaquarium is 6,5 tot 7,5. Een aantal vissen uit Zuid-Amerika, bijvoorbeeld de Discusvis, hebben echter een pH-waarde van 6,0 tot 7,0 nodig.

KH-waarde (carbonaathardheid)

De KH wordt gevormd door de verbindingen van koolzuur, als bicarbonaat en carbonaat. Een evenwicht van deze stoffen zorgt, zoals eerder gezegd, voor een stabiele pH-waarde. Daarom wordt de KH-waarde ook wel de buffer van water genoemd, omdat het een buffer vormt tegen veranderingen van de pH-waarde. De optimale KH-waarde is tussen de 6° en 8° DH (Duitse hardheid).

GH-waarde (totale hardheid)

De GH-waarde bestaat voor 90% uit mineralen als calcium en voor 10% uit magnesium. Het is belangrijk voor gezonde vissen, maar vooral voor een goede plantengroei. Calcium en magnesium zijn namelijk voedingsstoffen voor planten. Als de planten goed groeien zorgt dat ook weer voor een lage algengroei. Een ideale GH-waarde is tussen de 8 en 12°DH. Als het lager is groeien de planten niet goed en ontstaat er een overschot aan algen, en als het hoger is wordt het water te hard en kan er kalk neerslaan in de vorm van witte aanslag. Als de GH-waarde te laag is kunt u meer vloeibare plantenvoeding gebruiken.

NO2 (Nitriet)

Nitriet ontstaat als het giftige ammoniak, wat de vissen uitscheiden, wordt afgebroken door de bacteriën in het filter. Nitriet is in lange termijnen echter ook giftig voor alles in het aquarium. De bacterie Nitrobacter, die vanzelf in het filter ontstaat, breekt dit gelukkig af tot het onschadelijke nitraat. Het is belangrijk dat het nitriet-gehalte 0 mg/l is. Als het 0,5 mg/l is betekent dat, dat er te weinig Nitrobacter bacteriën aanwezig zijn. Als het 1,0 mg/l is kan het gevaarlijk worden in het aquarium en moet u 25% van het water verversen. Bij een nitriet-gehalte van 2,0 mg/l of hoger moet er direct 50% van het water ververst worden, totdat het 0,5 mg/l of lager is.

NO3 (Nitraat)

Nitraat is het uiteindelijke eindproduct van de afbraak van ammoniak door de nitrificerende bacteriën Nitrosomonias en Nitrobacter in het filter. Het is in tegenstelling tot nitraat en ammoniak niet giftig voor het aquarium. Op lange termijn kan het wel de groei van planten en vissen benadelen, en de algengroei stimuleren, omdat het één van de belangrijkste voedingsstoffen is voor planten en algen. Ondanks het niet giftig is voor de vissen, is het toch beter om het nitraat-gehalte zo laag mogelijk te houden. Een nitraat-gehalte van 50 mg/l is goed. Dit kan behaalt worden door het verversen van water.

PO4 (fosfaat)

Fosfaat zit in de meeste soorten voer. Het is voedingsstof voor planten, maar bij een overschot aan fosfaat zullen de algen hier het meest van profiteren. Daarom is het belangrijk dat er niet teveel wordt gevoerd. Ondanks dat fosfaat niet giftig is, kunt u het beste het fosfaat-gehalte zo laag mogelijk houden. Een fosfaat-gehalte van 1,0 mg/l of minder is goed. Bij een overschot aan fosfaat moet u meer en/of vaker water verversen.

Fe (ijzer)

Ijzer is een zeer belangrijke voedingsstof voor uw planten maar ook voor uw vissen. Vissen krijgen het binnen via het voor. Planten via het water. Ijzer zit echter niet in gewoon leidingwater, en als het er al in zit wordt het vaak afgebroken, en vindt u bruine brei in het filter. Daarom moet u elke week een bepaalde dosis vloeibare plantenvoeding aan het water toevoegen. Een ideaal ijzer-gehalte is tussen de 0,1 tot 0,15 mg/l, afhankelijk van de hoeveelheid planten.

O2 (zuurstof)

Net als bij mensen ademen vissen zuurstof in en koolstofdioxide uit. Planten zetten koolstofdioxide dan weer om in onder andere zuurstof. Bekijk hier de hele zuurstof-koolstofdioxide kringloop. Er moeten daarvoor wel een goed evenwicht van alles zijn. Er moet minimaal 4 mg/l zuurstof in het aquarium zijn. Bij een tekort kunt u een bruissteentje met daarop aangesloten een zuurstofpomp in het aquarium plaatsen.

CO2 (koolstofdioxide)

CO2 is een belangrijke voedingsstof voor planten. Vissen ademen zuurstof in en CO2 uit. Planten zetten dan CO2 om in onder andere zuurstof. Een ideaal CO2-gehalte is: Bij een goed beplant aquarium: 15-25 mg/l. Bij een standaard gezelschapsaquarium: 5-15 mg/l. ls er te weinig van is in het aquarium worden planten geelachtig tot bruin en sterven ze af.

Comments are closed